Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Mir: Ny sammenkoplingsmåte

Av Per Olav Sanner

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 87, oktober-desember 1993, side 7 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Russland har utviklet et nytt sammenkoplingssystem som skal sette ferdkontrollører på bakken i stand til å fjernstyre forsyningsfartøyer av typen Progress under møte og sammenkopling med romstasjonen Mir. En kosmonaut plassert i bakkekontrollen vil styre fartøyet ved hjelp av kontrollspaker maken til de som finnes i bemannede Sojuz-romskip. Et TV-kamera om bord i Progress gjør at han kan fly fartøyet omtrent som om han satt i en Sojuz på vei til stasjonen. Dette er mulig fordi Progress og Sojuz er svært likt bygget.

Vanligvis styres Progress til Mir av et automatisk møte- og sammenkoplingssystem kalt KURS. «Fjernstyringsmetoden gir oss en annen måte å få frem Progress på, og dette er metoden vi vil bruke hvis stasjonen er ubemannet eller hvis problemer skulle forhindre KURS fra å bli benyttet,» sier Viktor Blagov, assisterende ferdkontrollør.

Systemet ble demonstrert i første halvdel av 1993 av kosmonaut Gennadij Manakov om bord på Mir. Ved hjelp av en TV-skjerm og kontrollspaker koplet han et Progress-fartøy fra Mir, manøvrerte det rundt i nærheten av stasjonen og fløy det tilbake for ny sammenkopling.

Innføringen av systemet vil øke Russlands fleksibilitet i bruken av Mir. Det vil, ifølge Blagov, komme til nytte i fremtiden når man i større grad enn i dag vil ha romfartøyer flyvende i nærheten av og rundt romstasjoner. Det vil også kunne benyttes i tilknytning til andre prosjekter.

Tekster til illustrasjoner brukt i artikkelen

Her sees en Sojuz tilbakevendingskapsel etter landing. Progress og Sojuz er bygget over samme lest, og spiller begge nøkkelroller i Mir-programmet. NASA vurderer å bruke Sojuz som såkalt ACRV (Assured Crew Return Vehicle) for sin romstasjon, det vil si som «livbåt».

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.