Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Mir: Egen manipulatorarm på ny Spektr-modul

Av Per Olav Sanner

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 87, oktober-desember 1993, side 6 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Russland planlegger å skyte opp en ny modul, Spektr, til romstasjonen Mir i 1994. Den skal utstyres med en enkel manipulatorarm som kan brukes til å plassere eksperimenter på stasjonens utside. Armen, som betjenes manuelt, har to segmenter inne i Spektr og to tilsvarende, men større segmenter på modulens utside. Når en kosmonaut beveger armens «innendørsdeler», vil han få armen på utsiden til å oppføre seg likedan. Armen har en kjevelignende gripemekanisme.

Programansvarlige sier at armen kan brukes til en rekke formål, inkludert utplassering av små satellitter. Et annet er, som nevnt, festing av små eksperimentpakker, såkalte Pelikan-enheter, til modulens utside. Det er 11 festepunkter på Spektr for installasjon av disse. En type av pakkene har fire vegger som folder seg ut slik at prøver og materialer kan utsettes for rommiljø. Størrelsen på hver Pelikan-beholder vil variere fra eksperiment til eksperiment, men typiske mål kan være en bredde eller diameter på 32-33 cm og en total lengde på mer enn 50 cm. Elektrisk kraft, telemetri og kontrollsignaler overføres til pakkene gjennom festepunktene.

Enhetene vil bli klargjort inne i romstasjonen og deretter plassert i en liten luftsluse. Armen styres så inn i slusen for å gripe fatt i beholderen. Enhetene konstrueres for opphold på modulens utside i opp til tre år. Når forsøkene er avsluttet, blir de tatt inn igjen gjennom luftslusen.

«Armen er typisk russisk - enkel, likefrem, men svært effektiv,» sier en amerikansk industrirepresentant. «Den innebærer enda et operasjonelt pluss for Mir ved å gjøre det mulig å plassere eksperimenter på utsiden uten at kosmonauter må ut i romdrakt for å gjøre jobben.»

Pelikan-konseptet ble utviklet av Energia-Sputnik, et datterselskap av NPO Energia, som står bak utviklingen av de fleste av Russlands bemannede romsystemer.

Spektr og Priroda, som er de to modulene man har igjen å installere på Mir, har hittil blitt forsinket av tekniske og finansielle problemer. Den amerikansk-russiske samarbeidspakten som ble undertegnet i september 1993 inkluderer muligheten for å utstyre Spektr og Priroda med amerikanske eksperimenter. I tillegg vil USA betale Russland for å forlenge levetiden til Mir, slik at begge land kan dra nytte av stasjonen.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.