Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Mir-ferder frem til 1996

Av Per Olav Sanner

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 87, oktober-desember 1993, sidene 5-6 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

NPO Energia og den russiske romfartsadministrasjonen har kunngjort planer for bruken av romstasjonen Mir de neste tre årene. Disse omfatter eksakte oppskytingsdatoer i et forsøk på å tiltrekke mulige utenlandske kunder. Man har undertegnet en kontrakt med den franske romorganisasjonen CNES om flyvning av to franske kosmonauter i 1993 og 1996. (Den ene har funnet sted med Sojuz TM-17.) 7. juli 1993 inngikk ESA og NPO Energia en kontrakt på 45 millioner ECU som skal dekke trening av astronauter, forberedelser til to ferder, integrasjon av utstyr og eksperimenter og oppfølging etter ferdene. Fire ESA-astronauter har nylig begynt trening i Stjernebyen nær Moskva. Disse er Pedro Duque (Spania), Christer Fuglesang (Sverige) og Thomas Reiter (Tyskland), som alle ble tatt ut som astronautkandidater i 1992, samt Ulf Merbold (Tyskland), som har vært astronaut siden 1977 og har to ferder på baken, henholdsvis i 1983 og 1992.

Den bemannede aktiviteten rundt Mir vil i korte trekk se slik ut: I januar 1993 skytes Sojuz TM-18 opp. Oppskytingen skulle egentlig ha funnet sted i november 1993, men er blitt utsatt av økonomiske årsaker. Det opprinnelige mannskapet på tre (Juri Malentsjenko, Aleksander Kaleri, samt en lege, muligens en kvinne, som skulle være om bord i Mir til mars 1995) ser ut til å bli redusert til to. 25. april 1994 følger så TM-19 med Viktor Afanasjev og Juri Ussatsjov. Kanada er invitert til å delta med en astronaut på denne ferden. En ESA-astronaut vil være med på TM-20 med oppskyning 17. september, sammen med to russiske kosmonauter. Den ene av disse vil være Jelena Kondakova. Hun er gift med Valeri Rjumin, som på to ferder oppholdt seg i til sammen 360 dager i Saljut 6. Kondakova skal være oppe i seks måneder. ESAs deltager, enten Pedro Duque eller Ulf Merbold, vil få 30 dager om bord i Mir.

1995 vil bli et nytt merkeår når det gjelder russisk og amerikansk romsamarbeid. 1. mars skytes TM-21 opp med blant annet en NASA-astronaut, som vil oppholde seg i Mir i tre måneder. 3. juni er det endelig klart for sammenkobling mellom rom-fergen Atlantis og Mir. Dette skjer nesten nøyaktig 20 år etter den berømte sammenkoblingen mellom Sojuz og Apollo i 1975. I en uke skal Atlantis fly koblet til Mir, før fergen lander med den amerikanske astronauten. Det er ellers verdt å merke seg at ingen amerikaner har oppholdt seg så lenge i rommet siden den siste Skylab-ferden i 1973-74, da et mannskap på tre sirklet Jorden i 84 dager.

8. august skytes TM-22 opp med blant annet en ESA-astronaut, som skal være oppe i hele 135 dager. Det vil bli aktuelt med en eller flere turer utenfor romstasjonen. Både den europeiske og den amerikanske aktiviteten kan ses som forberedelser frem til den internasjonale romstasjonen tas i bruk en gang rundt årtusenskiftet. I januar 1996 vil TM-23 med to russere og en fransk kvinne (Claudie Andre-Deshays) foreta det som i skrivende stund ser ut til å bli den siste ferden til Mir, som nå begynner å bli noe tilårskommen. Ifølge de fremlagte planene skulle etterfølgeren, Mir 2, skytes opp i 1997. Nå ser det jo imidlertid heller ut til å bli en felles amerikansk-russisk stasjon.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.