Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Supernova i forandring

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 87, juli-september 1993, side 46 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

I forrige utgave av denne spalten omtalte vi supernovaen SN1993J i galaksen M81, som ligger bare 11 millioner lysår borte. Supernovaen har vakt oppsikt fordi den inntraff i en så nærliggende galakse og følgelig er en av de mest lyssterke som er oppdaget på flere tiår.

SN1993J har nå gjennomgått en bemerkelsesverdig forandring. Tidlige observasjoner av den viste emisjonslinjer fra hydrogen, noe som tydet på at den var en type II-supernova som skyldes en kollaps i kjernen av en massiv stjerne. På bare en måneds tid ble imidlertid hydrogenlinjene erstattet med absorpsjonslinjer av helium, noe som isteden antyder at den er en uvanlig type Ib-supernova.

Forløperen til supernovaen startet muligens med en masse på 10-20 solmasser. Før sin voldsomme død må den ha overført alt bortsett fra noen tidels solmasse av sitt ytterste lag av hydrogen til en nær ledsagerstjerne. I denne modellen skyldtes den første oppblussingen i luminositet at en sjokkbølge passerte gjennom det som var igjen av hydrogen i stjernens ytterste lag. Deretter lyste den heliumrike fotosfæren opp. Energien til dette kom fra nedbrytningen av radioaktivt nikkel og kobolt som ble dannet i eksplosjonen.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.