Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Dannes elliptiske galakser når spiralgalakser kolliderer?

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 87, juli-september 1993, side 46 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Indisiene på at så er tilfelle øker. Den siste støtten til denne teorien kommer fra NGC 7252, en forvrengt galakse i Vannmannen (Aquarius) som viser flere klassiske tegn til en pågående kollisjon, inkludert to haler med stjerner og gass som tidevannskrefter har strukket ut. Nyere observasjoner fra rommet og fra bakken styrker teorien om at NGC 7252 er i ferd med å omdanne et par skiveformede galakser til én eneste elliptisk kjempegalakse rett foran øynene våre.

Bilder tatt med Hubble-romteleskopet viser at det i kjernen av NGC 7252 ligger det som ser ut som en spiralgalakse som vi ser rett ned på. Bradley Whitmore (Space Telescope Science Institute) sier at denne strukturen har en diameter på bare 10 000 lysår, mindre enn 10 % av Melkeveisystemets diameter, og at den roterer motsatt vei av resten av NGC 7252. Han og kollegene hans mener at den virvlende skiven av stjerner, gass og støv ble dannet av innfallende materiale fra to foreldregalakser. Whitmore sier at selv om sentralområdet likner med på en spiralgalakse enn på en elliptisk galakse, så vil perioden med stjernedannelse være over i løpet av 1-2 milliarder år. Da vil vi ha en nokså normal elliptisk galakse med en liten, indre skive.

På bilder tatt med Hubble-romteleskopet av dette systemet er det mange lyssterke, blålige fortetninger rundt minispiralgalaksen. Noen få av de mest lyssterke ble første gang sett for 11 år siden av Francois Schweizer (Carnegie Institution of Washington). Han mente de kunne være nye kulehoper som ble dannet i sammensmeltingen av de to galaksene. Med en utstrekning på 0,04″ er det bare så vidt Hubble-romteleskopet er i stand til å skille dem ut fra omgivelsene. Diameteren på 0,04″ tilsvarer størrelsen på en typisk kulehope (omtrent 60 lysår) i NGC 7252s avstand på 300 millioner lysår.

Schweizer og Patrick Seitzer (University of Michigan) har tatt spektra av de to mest lyssterke fortetningene med Hale-teleskopet på Palomar Mountain. De viser tydelig at disse objektene er meget luminøse hoper av unge stjerner med omtrent samme rødforskyvning som galaksen. Dette resultatet styrker en tidligere oppdagelse gjort med Hubble-romteleskopet av «blå kulehoper» i NGC 1275, et annet system av sammensmeltende galakser i Perseus-hopen.

Nå ser det ut til at astronomene kan ha løsningen på et av hovedproblemene med teorien om at elliptiske galakser oppstår ved at spiralgalakser smelter sammen, nemlig at elliptiske galakser har mange ganger flere kulehoper enn spiralgalakser. Det ser ut til at når spiralgalakser smelter sammen, dannes det mange nye kulehoper.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.