Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Er Melkeveisystemet en kannibal?

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 87, juli-september 1993, side 45 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Nabogalaksen Den store magellanske sky er i ferd med å bli revet i stykker av Melkeveisystemet og vil til slutt miste sin identitet som en egen galakse. Det mener astronomer som hevder de for første gang har målt Den store magellanske skys bevegelse gjennom rommet i tre dimensjoner.

Douglas N. C. Lin, Burton F. Jones og Arnold R. Klemola (University of California, Santa Cruz) brukte bilder tatt med 4 m-teleskopet på Cerro Tololo i Chile til å følge Den store magellanske skys egenbevegelse over himmelen fra 1974 til 1989. Ved å strekke astronomiske posisjonsmålinger til det ytterste som er mulig, sammenliknet de posisjonene til 251 stjerner i kulehopen NGC 2257 - som ligger i Den store magellanske sky - med posisjonene til 93 lyssvake galakser i bakgrunnen. Over de 15 årene målingene strakk seg, ser stjernene ut til å ha beveget seg østover med 0,03″.

Deretter måtte de tre astronomene justere for rotasjonen til Den store magellanske sky og Solsystemets bane i Melkeveisystemt. De fant da at i Den store magellanske skys avstand på 170 000 lysår, gir dette en transversalhastighet (hastighet på tvers av synsretningen) på 220 km/s, med en usikkerhet på 61 km/s. Dette er over fire ganger radialhastigheten til galaksen, som er 50 km/s, med en usikkerhet på 11 km/s.

Disse resultatene tyder på at Den store magellanske sky ligger i framre forkant av Den magellanske strøm. Den er et 100° langt bånd av stjerner og gass som strekker seg i en bue over den sydlige galaktiske pol. Dette støtter også opp under tidligere forslag om at Den magellanske strøm er materiale som er revet bort fra Den store magellanske sky på grunn av tidevannsvekselvirkninger med Melkeveisystemet. Lin mener Den store magellanske sky en eller annen gang vil smelte sammen med vår galakse og gjøre at Melkeveisystemet får en tykkere skiveform enn i dag. Han mener vi er vitne til et eksempel på det astronomene kaller galaktisk kannibalisme, ved at en galakse «sluker» en annen.

Lin sier også at bevegelsen av Den store magellanske sky tyder på at Melkeveisystemet har en masse på minst 600 milliarder solmasser. En betydelig del av dette materialet er i en halo som strekker seg dobbelt så langt ut som de to magellanske skyene. Siden synlige stjerner, gass og støv utgjør bare rundt 100 milliarder solmasser, er dette ytterligere et indisium på at det meste av massen i og rundt vår galakse er i en eller annen form vi ikke kan se eller direkte observere.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.