Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Produseres kosmisk stråling i Melkeveisystemet?

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 87, juli-september 1993, sidene 43-44 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Astrofysikerne har lenge grunnet på hva som er kilden til den kosmiske strålingen, ladete partikler med svært høye hastigheter (nær lyshastigheten og følgelig med høy energi) som bombarderer Solsystemet fra alle kanter. Er det prosesser i vår galakse som akselererer disse partiklene opp til så ekstreme hastigheter og energier, langt høyere enn det som er mulig å produsere i noen partikkelakselerator på Jorden, eller skjer dette andre steder i Universet? Hittil har man ikke hatt noen avgjørende bevis som har kunne løse dette spørsmålet.

En gruppe på 18 forskere under ledelse av Parameswaran Sreekumar (NASA Goddard Space Flight Center) mener nå at kosmisk stråling generelt er et produkt av enkeltgalakser, ikke av Universet som et hele. Avgjørende for denne konklusjonen var oppdagelsen av at noen systemer ikke produserer så store mengder kosmisk stråling som andre. Den er basert på observasjoner gjort med instrumentet Energetic Gamma Ray Experiment Telescope (EGRET) om bord i gammasatellitten Compton Gamma Ray Observatory.

EGRET tellet fotoner med energier på over 100 MeV, som dannes når høyenergetisk kosmisk stråling (elektroner og atomkjerner) kolliderer med interstellart materiale. I løpet av 6 uker med observasjoner mellom juli 1991 og januar 1992 registrerte EGRET gammafotoner som bare kunne forklare 20 % av det man skulle forventet om partikler i den kosmiske strålingen ankom i like store antall fra alle retninger på himmelen. Denne mangelen på kosmisk stråling fra nærliggende galakser styrket troen på at Melkeveisystemet selv er i stand til å produsere den kosmiske strålingen vi observerer, uten å måtte ty til galakser andre steder i Universet.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.