Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Meteoritt traff hus i Japan

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 87, juli-september 1993, side 41 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Masaru og Meiko Matsumoto trodde først det var lynet som hadde slått ned i huset deres, fordi et tordenvær raste utenfor. Isteden viste det seg at de denne stormnatten 10. desember 1992 hadde fått besøk av en interplanetarisk gjest - en 6,5 kg meteoritt som dundret gjennom huset deres på to etasjer og ned i bakken under. Den dramatiske begivenheten fant sted i Mihonoseki, en liten by nær det nordvestre hjørnet av Honshu, Japans største øy.

Masako Shima fra National Science Museum i Tokyo har undersøkt meteoritten og fant at den er en nokså vanlig kondritt av typen L6. Shima fant imidlertid at isotoper i meteoritten produsert av kosmisk stråling tyder på at den har svevd nokså lenge omkring i rommet. Ut fra nedslagsvinkelen og andre opplysninger har T. Sowa fra Nippon Meteor Society regnet seg fram til at meteoritten hadde en meget langstrakt bane med en eksentrisitet på 0,59, en store halvake på 2,4 AU og en omløpsperiode på 3,76 år.

Til tross for alt sitt samarbeid med myndighetene, og for ikke å nevne skadene på huset, får ikke Matsumotoene beholde meteoritten. Det får for den del heller ikke National Science Museum i Tokyo. De eldste i Mihonoseki har bestemt at den skal utstilles permanent i en av byens offentlige bygninger.

Tekst til illustrasjon brukt i artikkelen

Mieko og Masaru Matsumoto betrakter den 6,5 kg store meteoritten som raste gjennom huset deres i Mihonoseki, Japan 10. desember 1992. (Masako Shima)

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.