Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Sydafrikansk romvirksomhet

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 87, juli-september 1993, sidene 11-12 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Syd-Afrika er i ferd med å avslutte byggingen av en jordobservasjonssatellitt landet håper skal være en forløper for kommersielle oppdrag innenfor området fjernmåling. En detaljert modell av satellitten, kalt Greensat, var utstilt på flyutstillingen i Paris i juni 1993. Greensat planlegges oppskutt i 1995.

Selv om satellitten i utgangspunktet bygges for kommersielle formål, kan den også tenkes brukt som fotorekognoseringssatellitt av Syd-Afrika selv eller andre land, som for eksempel Israel. Sydafrikanske talsmenn hevder likevel at Israel ikke er involvert i prosjektet, selv om de to landene har samarbeidet på andre områder.

Greensat-prosjektet er en del av et program som tar sikte på å utvikle en egen rominfrastruktur som innbefatter utviklingen av en bærerakett på 72 tonn med faststoffmotorer, samt et moderne oppskytingskompleks på sydspissen av Afrika.

Den 300 kg tunge Greensat-satellitten bruker elementer av grafittepoksy, drivstofftanker av titan og avanserte banejusterings- og stillingskontrollmotorer, alt utviklet i Syd-Afrika. Komponenter som ville blitt for dyre å utvikle i Syd-Afrika, er kjøpt inn fra utenlandske selskaper.

Greensat skal ha med to kamerasystemer utviklet i Syd-Afrika opp til en 400 km høy jordbane. Det kjegleformede, pankromatiske hovedkameraet - som utgjør kjernen i satellitten - vil ta bilder med en oppløsning på 2,5 m. I tillegg til dette høyoppløsningskameraet vil det være med et multispektralt kamera med en oppløsning på 16 m som skal gjøre opptak i to spektralbånd optimalisert for agrare formål.

Syd-Afrika har ennå ikke valgt bærerakett for satellitten. Landet søker også etter en europeisk partner med henblikk på et samarbeid om kommersiell utnyttelse av systemet.

Den tretrinns bæreraketten med faststoffmotorer som Syd-Afrika utvikler, går under betegnelsen RSA-4. Den blir 28 m lang og skal kunne plassere nyttelaster på opptil 515 kg i lav jordbane. Selv om faststoffmotorteknologien bæreraketten skal benytte gjør det mulig å modifisere den til et rakettvåpen, hevder talsmenn for programmet at det utelukkende har et fredelig, kommersielt siktemål.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.