Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

NASA vil ha tilgang til militære kart

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 87, juli-september 1993, side 11 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

NASA og U.S. Geological Survey har bedt det amerikanske forsvarsdepartementet om å nedgradere kart som vil hjelpe forskere i analyseringen av data fra det planlagte Earth Observing System (EOS). Hvis Defense Mapping Agency (DMA) ikke vil frigi kartene, kan NASA komme til å bygge sin egen kartleggingssatellitt, Toposat, for å samle inn dataene som trengs.

NASA ønsker seg et digitalt kart av Jorden som viser høydeforskjeller med en usikkerhet på under 5 m, langt bedre enn på kart som nå er offentlig tilgjengelige. NASA ønsker dataene fortest mulig, slik at man kan starte forberedelsene til analyser av satellittbilder fra EOS.

Til tross for henvendelsen vet NASA ikke sikkert om DMA har slike kart. Talsmenn for NASA mener likevel det er svært sannsynlig at slike data er samlet inn. En talsmann for DMA vil ikke si noe om hvor detaljerte høydemodellene er som DMA har. Han sa noen av dataene DMA har, stammer fra allierte og kan innvirkes av internasjonale avtaler.

En uavhengig ekspert på amerikanske fotorekognoseringssatellitter mener Forsvarsdepartementet trolig har innhentet store deler av datagrunnlaget med fotorekognoseringssatellittene av typen KH-9 (også kalt Big Bird) og KH-11.

DMA har i begrenset omfang forsynt andre føderale brukere i USA med mindre detaljerte høydemodeller, med en usikkerhet på 30 m. Forskning basert på disse dataene kan imidlertid ikke offentliggjøres, noe som skaper problemer for de som bruker dataene.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.