Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Spansk bærerakett og satellitt

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 87, juli-september 1993, side 10 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Spanias nasjonale organisasjon for teknologiutvikling arbeider med å bygge en satellitt på 300 kg og en liten bærerakett som skal gi landet en viss uavhengighet av andre innen romvirksomhet. Satellitten, kalt Minisat, planlegges skutt opp i 1995. Den skal innhente data om kilder som sender ut ekstrem ultrafiolett stråling og foreta forsøk med materialprosessering i rommet.

Spanjolene har ennå ikke bestemt seg for hvilken bærerakett de skal velge til oppskytingen. En mulighet er å skyte opp satellitten sammen med større satellitter på en Ariane-bærerakett, en annen mulighet er å benytte en Pegasus-bærerakett.

Satellitten konstrueres slik at selve satellittkroppen kan tilpasses ulike oppdrag. I tillegg til nevnte Minisat som skal foreta ultrafiolette observasjoner, vurderes en annen versjon med et astronomisk teleskop.

Bæreraketten spanjolene utvikler, heter Capricorni. Den har tre trinn og bruker faststoffmotorer. Nyttelastkapasiteten er 50-150 kg til lav jordbane. Spania tar sikte på å kjøe faststoffmotoren Castor 48 fra Thiokol til førstetrinnet og Star 30 fra samme selskap til tredjetrinnet. Landet tar sikte på selv å utvikle faststoffmotorer til andretrinnet.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.