Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Ariane skal skyte opp Palapa-satellitt

Av Vegard Engstrøm

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 87, juli-september 1993, sidene 9-10 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Arianespace har brutt USAs dominans når det gjelder Indonesias satellittprogram. Selskapet halte i land kontrakten om å skyte opp tredje generasjon av Palapa C i skarp konkurranse med General Dynamics. Denne avgjørelsen til PT Satelit Palapa Indonesia (Satelindo) om å bruke en Ariane 4 gjør det mulig å skyte opp den første Hughes HS 601-satellitten i Palapa C-serien i oktober 1995.

Hughes Communications International undertegnet i april1993 en kontrakt på 128 millioner dollar med Satelindo, som er den nye operatøren for Palapa-nettverket til Indonesia. Kontrakten omfatter bygging av to HS 601-satellitter og oppgradering av hovedkontrollstasjonen i Daan Magot, som ligger i nærheten av Djakarta. Satelindo har også opsjon på en tredje satellitt. Hughes har fra før bygget seks Palapa-satellitter.

Begge de nye satellittene blir nå bygd i El Segundo i California. De stabiliserte romfartøyene veier 1300 kg i bane og er utstyrt med 30 transpondere i C-båndet og fire i Ku-båndet.

Oppskytingskontraktene ventes å bli undertegnet i løpet av sommeren 1993. Industrikilder forteller at Arianespace opprinnelig bød 25-30 millioner mer per oppskyting. Men den mislykkede oppskytingen av en Atlas AC-74 i mars 1993, den andre på rad med Atlas/Centaur, reiste ny tvil om påliteligheten til den bæreraketten. Til sammenlikning har Arianespace siden 1990 skutt opp 21 nyttelaster uten uhell, inkludert den siste den 24. juni 1993, da en Hughes Galaxy 4 ble plassert i bane.

I senere forhandlinger skar Arianespace ned på prisen, men General Dynamics lå fremdeles rundt 10 millioner dollar under. Da Iwa Sewaka, president for Satelindo, annonserte avgjørelsen om å benytte Arianespace den 25. juni 1993, sa han at Arianespace sin garanti for 14 år i bane (over enn ett år mer en General Dynamics,) ville dekke de høyere oppskytingskostnadene ved å senke utgiftene gjennom levetiden til satellitten. Oppskytingen av hver Palapa C er beregnet til å koste omtrent 70 millioner dollar. Det er uklart om oppskytingskontrakter vil bli skrevet for begge satellittene eller ikke.

Palapa C-1 vil erstatte Palapa B-2R, romfartøyet som gikk tapt da en av rakettmotorene ikke virket som den skulle etter oppskytingen med den amerikanske romfergen i 1984. Egentlig het det Palapa B-2, men ble senere reddet, restaurert og sendt opp av en McDonnell Douglas Delta i 1987. Palapa B-4, den siste HS 376-satellitten til Indonesia, ble skutt opp av en Delta i 1992. Da HS 601-serien veier mer, er Delta-bæreraketten utelukket som oppskytingsredskap. Ariane 4 har kapasitet nok til å kombinere oppskyting av HS 601 med en annen nyttelast, ifølge en tjenesteperson i Arianespace.

Hughes garanterer sin HS 601-satellitt for hele levetiden dens, med full ytelse i 12 år. Garantien gjelder i 14 år for den enkleste elektronikken og baneposisjonen, men med reservasjoner når det gjelder nedbrytning av transponderne. De tilbyr også en 16 års garanti for operasjonell status i en indirekte (drivende) bane. En industritjenesteperson hevdet at det er usannsynlig at Palapa C får lov å drive, med tanke på hvor trangt det er om plassen i den geostasjonære banen.

Indonesias Telecom PTT overdro kontrollen med Palapa-programmet til Satelindo i januar 1993. Satelindo, som er 60 % privateid, har frist til 19. oktober 1993 med å skaffe resten av finansieringen av Palapa C-serien, ellers risikerer de å miste depositumet sitt.

Indonesia har vært en av Hughes' viktigste kunder siden de første HS 333-satellittene i Palapa A ble skutt opp i 1976. Hver ny generasjon Palapa-satellitter er dobbelt så kraftig som den foregående. Ifølge kilder er Palapa-nettverket den billigste operatøren i Asia, med rundt 1,3 millioner dollar per transponder, og de har lett funnet kunder i det raskt voksende markedet for telekommunikasjon i regionen. Rundt halvparten av kapasiteten til de nye satellittene skal brukes til TV-overføringer, mens resten brukes til forretningsdata og telefontrafikk.

HS 601-serien vil sekundært dekke området fra Japan og Korea til India, Australia og New Zealand. Inkludert her er kunder på kysten av Kina, i Hong Kong, på Malakkahalvøya og i Filippinene. Hovedkanalene på C-båndet vil bli reservert for Indonesia og de omkringliggende områdene. De områdene som ligger lenger unna, blir betjent på et «utvidet» C-bånd som vil kreve visse modifikasjoner ved bakkestasjonene.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.