Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Varslingssatellitter med hemmelige instrumenter

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 87, juli-september 1993, side 8 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

I geostasjonær bane har USA utplassert varslingssatellitter i det som kalles Defense Support Program (DSP). Hver satellitt er utstyrt med et stort teleskop som observerer infrarød stråling fra rakettoppskytinger. Formålet med satellittene er raskt å varsle om oppskyting av militære raketter med våpenlaster med mål i USA eller hos USAs allierte.

Nylig ble det kjent at noen av disse satellittene i flere år har hatt med andre instrumenter. De måler nivået av og endringer i potensielt skadelig elektrisk ladning eller stråling nær satellittene. Forskere ved Los Alamos National Laboratory (LANL) i New Mexico, som har utviklet instrumentene, har imidlertid også brukt dem til enestående målinger av variasjoner i Jordens magnetfelt. De siste månedene har forskere ved LANL begynt å offentliggjøre informasjon om instrumentene til kolleger via flere vitenskapelige publikasjoner.

Et av instrumentene, kalt Magnetospheric Plasma Analyzer, foretar svært nøyaktige målinger av utbredelsen av sterkt oppvarmeded gasser, kalt plasma, i geostasjonær bane. Slike plasma dannes ved vekselvirkningen mellom solvinden og Jordens magnetfelt.

Et annet instrument, kalt Synchronous Orbit Particle Analyzer, måler mengden av elektroner og ioner i rommet nær DSP-satellittene.

Observasjoner gjort med disse instrumentene har vist at miljøet i rommet rundt den geostasjonære banen er annerledes enn forskerne før antok. Slik ny kunnskap er viktig fordi den geostasjonære banen brukes av mange militære og sivile satellitter, særlig kommunikasjonssatellitter. Svinginger i Jordens magnetfelt og strålingsnivået i den geostasjonære banen kan ha skadelige virkninger på satellitter der.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.