Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Asteroider skyteskive for militær teknologi

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 87, juli-september 1993, sidene 6-7 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

I forrige utgave av Aktuelt-spalten hadde vi en notis om romfartøyet Clementine, som skulle sendes forbi Månen og asteroiden Geographos for å utprøve militær teknologi. Nå ser det ut til at det får en etterfølger, Clementine 2, med tilsvarende formål.

Igjen er det Ballistic Missile Defense Organization (BMDO, før kalt Strategic Defense Initiative Organization, SDIO) som står bak. BMDO vil benytte et asteroideromfartøy til å prøve ut avanserte prosjektiler utviklet for å skytes mot rakettvåpen. Prosjektilene går under betegnelsen Light Exoatmospheric Projectiles (LEAP). BMDO vil skyte fire LEAP-prosjektiler inn i to forskjellige asteroider. Formålet er å studere mineralsammensetningen av asteroidenes overflatemateriale.

Forslagsstillerne bak BMDOs asteroideromfartøy, som i hvert fall foreløpig betegnes Clementine 2, mener moderromfartøyet som skal ha med de fire LEAP-prosjektilene, kan bygges på mindre enn 2 år for under 35 millioner dollar. BMDO-representantene vedgikk at det ennå ikke er budsjettdekning for Clementine 2. De ga også uttrykk for at nedskjæringene i forsvarsbevilgningene i USA gjør det vanskelig å skaffe til veie penger til prosjektet. Likevel håper de at de unike sidene ved dette prosjektet, inkludert muligheten for å prøve LEAP under realistiske forhold, ville være interessante både for forsvaret og Kongressen.

Prosjektet må også ses i lys av de siste års økende oppmerksomhet omkring faren for at Jorden kan bli truffet av en asteroide stor nok til å forårsake betydelige ødeleggelser og ta mange menneskeliv. I den forbindelse har forskere diskutert muligheten for å endre kursen på eller sprenge en slik asteroide før den ble noen trussel for Jorden.

Man vil imidlertid ikke gjøre noe forsøk på å sprenge asteroidene med LEAP-prosjektilene som skal skytes inn i dem. Nedslagene vil likevel slå løs noe materiale fra overflaten. Dermed kan instrumenter på moderromfartøyet observere og samle inn data om mineralsammensetningen i materialet på de to asteroidene.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.