Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Første bilder av ekstragalaktisk pulsar

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 86, april-juni 1993, side 41 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Astronomer fra Irland, Danmark og European Southern Observatory (ESO) har nylig tatt bilder av en pulsar i Den store magellanske sky. Dette er første gang det tas bilder av en pulsar som ligger utenfor Melkeveisystemet. Samtidig er pulsaren bare den tredje, etter de i Krabbetåken og Vela-tåken i vår galakse, som sender ut radiostråling og er blitt optisk identifisert. Observasjonene ble gjort med ESOs 3,5 m store New Technology Telescope (NTT).

Den store magellanske sky er en satellittgalakse til Melkeveisystemet, men mye mindre. I tillegg til å inneholde millioner av stjerner, inneholder den også et stort antall gass- og støvtåker. Noen av dem er rester etter tidligere, gigantiske supernovaeksplosjoner.

En av disse tåkene er rund med en vinkeldiameter på omtrent 6″. Den antas å være restene etter en supernova som eksploderte for 760 år siden. Alderen er anslått fra målinger av tåkens utvidelseshastighet. En gruppe amerikanske astronomer studerte i 1984 data fra røntgensatellitten Einstein. De oppdaget at det kom pulser med røntgenstråling fra den retningen tåken ligger i. Pulsfrekvensen er uvanlig høy, 19,838 Hz, hvilket betyr at nøytronstjernen som er opphav til pulsaren, gjør omtrent 20 omdreininger i sekundet.

Pulsaren er gitt betegnelsen PSR 0540-693 (etter posisjonen den har på himmelen). Fordi den har flere likhetstrekk med pulsaren i Krabbetåken, kalles den populært for «Krabbetvillingen».

Tekst til illustrasjon brukt i artikkelen

Disse to bildene viser området rundt pulsaren PSR 0540-693 i Den store magellanske sky. På bildet til venstre, tatt i 1992, ses to stjerneliknende objekter (angitt med piler) i tåken. Det nordligste (øvre) ligger noe mer sentralt plassert i tåken og ble antatt å være bildet av pulsaren. Bildet til høyre bekrefter dette. Her er observerte isofoter (kurver med samme lysstyrke) lagt på 1992-bildet. De to kryssene angir hvor det sterkeste optiske signalet på 19,838 Hz kom fra to påfølgende netter. Det er klart at de ligger meget nær det sentrale objektet, og at det må være pulsaren. (European Southern Observatory)

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.