Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Kvarkmaterie i det indre av nøytronstjerner?

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 86, april-juni 1993, side 40 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Forskere i Danmark mener pulsarer og andre nøytronstjerner kan bestå av en «ny» form form materie som danner spaghettiliknende tråder og lasagnaliknende blad. Hvorvidt det er tilfelle avhenger av om det finnes dråper av «kvarkmaterie» i det indre av nøytronstjerner. Kvarkmaterie er foreløpig en rent teoretisk mulighet som ikke er påvist eksperimentelt.

Kvarkmaterie ville bestå av like mange av de tre kvarkene opp, ned og sær, som finnes i protoner og nøytroner i vanlig materie. Teoretikerne foreslo første gang i midten av 1970-årene at materien i protoner og nøytroner i de ekstreme forholdene i det indre av nøytronstjerner kunne tenkes å presses til en kvarkmaterie. Siden da er det gjort mange beregninger omkring virkningene av en kjerne av kvarkmaterie i en nøytronstjerne. Det nye på dette området er muligheten for dråper av kvarkmaterie iblandet vanlig kjernematerie (tettpakkede protoner og nøytroner).

En gruppe fra Niels Bohr-instituttet og forskningssenteret NORDITA, som begge ligger i København, har gjort beregninger på hvilke forhold som kreves for at en slik blanding skal kunne eksistere. Forskerne fant at overgangen fra kjernematerie til dråpefasen inntrer ved en lavere tetthet enn overgangen til en kjerne av kvarker. De mener derfor at en stor del av en nøytronstjerne består av materie i dråpefasen.

Hvis dette er riktig, vil det påvirke måten pulsarer roterer på. Gruppen peker spesielt på muligheten for at spaghetti- og lasagnaliknende strukturer kan dannes inni nøytronstjernen av en blanding av stoffer. Dette ville innvirke på stjerneskjelvene som antas å være viktige i noen pulsarer og som forårsaker plutselige forandringer i rotasjonshastighetene deres.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.