Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Gryende solsystem rundt solliknende stjerne?

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 86, april-juni 1993, side 40 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

En forholdsvis nær, solliknende stjerne er omgitt av store mengde støv og kan kanskje også ha et planetsystem. Det mener de to astronomene Ben Zuckerman og Eric Becklin (University of California, Los Angeles) etter å ha analysert observasjoner foretatt av Infrared Astronomical Satellite (IRAS) i 1983. Dessuten har de observert stjernen, som betegnes HD 98800, med NASAs Infrared Telescope Facility på Mauna Kea på Hawaii.

HD 98800 er omtrent 65 lysår fra oss og ligger i stjernebildet Crater (Begeret). Som Solen er HD 98800 en hovedseriestjerne der energiproduksjonen skjer ved at hydrogen fusjonerer til helium i stjernens kjerne.

Stjernen sender ut uvanlig mye stråling på lange infrarøde bølgelengder, noe som er typisk for stråling fra støv. Omtrent 10 % av strålingen fra den er i det fjern-infrarøde området - på bølgelengder i intervallet 10-100 mikrometer. Energien kommer fra støv som kretser rundt stjernen og som varmes opp av strålingen fra den.

Man kjenner flere andre eksempler på stjerner som sender ut uvanlig mye fjern-infrarød stråling, men ikke så mye som HD 98800. Stjernen Beta Pictoris, som er et av de mest kjente eksemplene, sender for eksempel ut bare 0,24 % av sin energi som fjern-infrarød stråling. Den er omgitt av en støvskive som også er blitt fotografert fra Jorden. En annen hovedseriestjerne, HR 4796, er omgitt av en tykkere støvsky, men sender likevel bare ut 0,5 % av energien sin i det fjern-infrarøde området.

Zuckerman og Becklin mener det meste av støvet rundt HD 98800 sannsynligvis er i form av en tykk skive som bare ligger noen ganger lenger fra stjernen enn jordbanen ligger fra Solen. Dette er mye nærmere moderstjernen enn hva som er tilfelle for støvskivene rundt andre hovedseriestjerner med et overskudd av fjern-infrarød stråling som man kjenner til. I de tilfellene er støvet 30-150 ganger lenger fra sentralstjernen enn Jorden er fra Solen.

Astronomene anslår den totale støvmengden rundt HD 98800 til omtrent 10 % av Månens masse, men de vet ikke helt hvorfor støvet ikke er gått i spiral inn i stjernen. HD 98800 er omgitt av to andre stjerner i baner rundt den. Kanskje sørger én av disse for å skape så mye uro i støvskyen at det hindrer den fra å falle inn i stjernen.

Støvet antyder at det også kan finnes planeter i baner rundt stjernen. Det er imidlertid mulig at gravitasjonspåvirkningen fra de to ledsagerstjernene kan umuliggjøre stabile baner for slike legemer. Den ene av ledsagerstjernene er 20 ganger lenger fra stjernen enn Jorden er fra Solen. Den andre, som nylig ble oppdaget av Bob Stefanik og Dave Latham (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics), er mye nærmere. Dens bane ligger omtrent like langt fra stjernen som jordbanen er fra Solen.

Følgelig er det liten plass til planeter som eventuelt kunne kretse rundt stjernen. Det er til og med tenkelig at forstyrrelser fra de to ledsagerstjernene kan ha fått eksisterende planeter og asteroider til å kollidere, gå i oppløsning og produsere store mengder støv.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.