Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Flekker på Proxima Centauri

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 86, april-juni 1993, sidene 39-40 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Solens nærmeste stjernenabo i rommet, Proxima Centauri, har stjerneflekker, tilsvarende Solens solflekker. Flekkene er mye større enn vanlige solflekker, så store at de dekker opptil halvparten av stjernens synlige overflate.

Proxima Centauri er en rød dvergstjerne som ligger 4,3 lysår borte og er av størrelsesklasse 11. Likevel er det ikke så mye astronomene vet om denne stjernen. Rotasjonsperioden ble først nylig bestemt, ved hjelp av observasjoner gjort med Hubble-romteleskopet. Ved hjelp av målinger gjort med teleskopets fininnstillingssensorer, ble rotasjonsperioden bestemt til 41 døgn.

Lysstyrkevariasjonene er svært små, bare på 0,01 størrelsesklasser, noe som tilsvarer 1 % av stjernens gjennomsnittlige luminositet. Selv om dette høres lite ut, er det i virkeligheten svært mye. Hvis Solen hadde variasjoner på 1 % i sin lysstyrke, ville det få dramatiske følger for forholdene på Jorden.

Variasjonene i Proxima Centauris lysstyrke antas å skyldes en enorm flekk eller flekkgruppe som roterer inn i synsfeltet med 41 døgns mellomrom.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.