Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Japan sikter mot Månen og Mars

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 86, april-juni 1993, side 15 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Japan planlegger i 1996 å skyte opp et romfartøy foreløpig kalt Lunar-A mot Månen. Der skal det sende tre blyantformede penetratorer ned i måneoverflaten. Hver av dem vil treffe overflaten med 1000 km/t og bore seg og instrumentene 1-3 m ned i måneoverflaten. Hver penetrator har med et seismometer for å registrere måneskjelv og et instrument som skal måle varmestrømmen fra Månens indre. Formålet med Lunar-A er å lære mer om vår nabos indre.

I 1996 tar Japan sikte på å skyte opp et ubemannet Mars-romfartøy foreløpig kalt Planet-B. Det skal gå inn i en bane rundt Mars med laveste punkt 240 km over planetoverflaten. Planet-B skal ha med et kamera for observasjoner av været og overflatestrukturer på Mars, samt instrumenter for observasjoner av den øvre atmosfæren og hvordan den vekselvirker med solvinden.

Japans Institute of Space and Astronautical Science (ISAS) utreder også en Venus-ballong, et romfartøy som skal hente prøver fra komaen rundt en komet, et romfartøy som skal foreta et møte med en asteroide, en Mars-penetrator og et lite, ubemannet kjøretøy for bruk på Mars.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.