Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Fortsatt Navstar-oppskytinger med Delta 2

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 86, april-juni 1993, side 14 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Det amerikanske luftforsvaret (USAF) har tildelt McDonnell Douglas Aerospace en kontrakt for det som kalles Medium Launch Vehicle 3 (MLV-3). Bæreraketten som ble valgt, er McDonnell Douglas' Delta 2. Den samme bæreraketten har også vært brukt i MLV-1-programmet, der den har vært benyttet til oppskyting av de militære navigasjonssatellittene Navstar. I MLV-2-programmet valgte USAF Atlas-bærerakettene fra General Dynamics til oppskyting av enkelte andre militære nyttelaster, spesielt militære kommunikasjonssatellitter.

Vinneren av MLV-3, som er 7925-utgaven av Delta 2, er praktisk talt den samme bæreraketten som i MLV-1-programmet har vært brukt til oppskyting av første operative generasjon på 24 Navstar-satellitter.

MLV-3-kontrakten har en mulig verdi på rundt én milliard dollar for McDonnell Douglas ut 2002, dersom opsjonene på 36 bæreraketter realiseres. I utgangspunktet gjelder kontrakten oppskyting av 25 Navstar-satellitter, den første muligens i 1996. De 11 bærerakettene i tillegg til disse er ment å gi stor fleksibilitet til programmet, med mulig bruk av Navstar eller andre kunder. Den nye Delta 2-utgaven skal få flere forbedringer for å greie den litt større massen til de Navstar erstatningssatellittene av typen Block 2R de skal skyte opp. Mens hver av dagens Navstar-satellitter, som bygges av Rockwell International, har en masse på 1820 kg, vil hver av Block 2R-versjonene av Navstar ha en masse på 2030 kg.

Ifølge MLV-3-kontrakten skal det kjøpes 1-6 bæreraketter årlig i 6 år og skytes opp inntil 6 satellitter årlig i 7 år. For tiden har McDonnell Douglas kapasitet til å produsere 10 Delta 2-bæreraketter i året. Hvor mange oppskytinger det faktisk vil bli i året, avhenger av hvor mange Navstar-satellitter det blir behov for å erstatte.

Navstar-systemet vil bli fullt operativt i 1994, med en konstellasjon på 24 satellitter i baner omtrent 20 000 km over jordoverflaten. I skrivende stund er det 18 operative Navstar-satellitter av typen Block 2 og Block 2A og tre utviklingsversjoner av typen Block 1 i bane. Hver satellitt er bygd med en forventet levetid på 7,5 år.

Det har hittil vært foretatt 19 vellykkede Delta 2-oppskytinger av Navstar Block 2- og Block 2A-satellitter under USAFs MLV-1-kontrakt. Ytterligere ni Block 2A-oppskytinger er planlagt, hvorav fire i 1993.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.