Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Massene til Pluto og Charon bestemt

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 85, januar-mars 1993, side 27 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Etter 60 år med gjettinger og antakelser har astronomene endelig en sikker forestilling om Plutos masse. Samtidig har man også fått et anslag for massen av Plutos måne Charon. Det er en gruppe astronomer under ledelse av George W. Null (Jet Propulsion Laboratory) som har greid dette.

Null og to medarbeidere brukte Hubble-romteleskopet vidvinkel- og planetkamera til gjentatte ganger å fotografere Pluto-Charon-systemet over en periode på 3 døgn i august 1991. Omhyggelig sammenliknet astronomene bildene av de to klodene med stjerner i det samme feltet. Slik greide de å bestemme Plutos posisjon med en usikkerhet på 0,003″ og Charons med en usikkerhet på 0,009″. En slik nøyaktighet er umulig å oppnå fra bakken fordi bildene av Pluto og Charon blir uskarpe på grunn av jordatmosfæren.

Ved å måle de to klodenes bevegelser rundt deres felles tyngdepunkt, fant de at Plutos masse er rundt 1,3 x 1022 kg, omtrent 12 ganger Charons masse, men bare 1/5 av Månens masse. Plutos gjennomsnittlige tetthet må derfor være 1,8-2,1 g/cm3, avhengig av hvilken radius man bruker. Planetens indre må bestå av omtrent like mengder av iser og silikater, slik man i flere år har antatt. Charons tetthet er imidlertid betydelig lavere, 1,2-1,3 g/cm3. Dermed har denne lille kloden mer til felles med vannismånene til Saturn, enn med Pluto. Derfor virker det nå svært usannsynlig at de to klodene kan ha blitt dannet sammen som en «dobbeltplanet».

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.