Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Komet Swift-Tuttle vender tilbake

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 85, januar-mars 1993, side 26 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Den 26. september 1992 ble den lenge savnede kometen Swift-Tuttle (1862 III) sett igjen for første gang på 130 år. Oppdagelsen ble gjort av den japanske kometjegeren Tsuruhiko Kiuchi. Det skjedde bare en drøy måned etter at den årlige meteorskuren Perseidene hadde vært uvanlig intens i august 1992. Komet Swift-Tuttle er kilden til denne meteorskuren, noe som tyder på at Perseidene i august i år kan komme til å bli enda mer severdige.

Kiuchi lette i et område like nord for selve vognen i Karlsvogna med sin 12,5 cm store kikkert som forstørrer 25x, da han først fikk øye på kometen som en diffus flekk med en diameter på 4″. Innen 24 timer var gått hadde astronomer i Japan, Canada og USA fra bevegelsen slått fast at kometen virkelig var Swift-Tuttle.

Observasjoner som ble gjort av kometen over en periode på 3 måneder i 1862 tydet på at den ville vende tilbake en gang mellom 1979 og 1983. Da den ikke dukket opp i løpet av disse fire årene, ble en studie Brian Marsden (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics) hadde gjort i 1973, gjenstand for ny oppmerksomhet. Etter å ha merket seg en bemerkelsesverdig likhet i banene til Swift-Tuttle og Keglers komet fra 1737, fant Marsden en alternativ løsning (som ble ansett som mindre sannsynlig) som utsatte tilbakekomsten til 1992. Slik det nå utviklet seg, passerte Swift-Tuttle perihelium 12. desember 1992, bare 17 døgn senere enn datoen Marsden hadde beregnet i 1973.

Tekst til illustrasjon brukt i artikkelen

Komet Swift-Tuttle fotografert i november 1992. På skrå opp til venstre ses en svak gasshale ut fra kometkjernen. (Dennis de Cicco/Sky & Telescope)

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.