Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Radarbilder av asteroide

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 85, januar-mars 1993, side 25 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Den 8. desember 1992 passerte asteroiden 4179 Toutatis bare 3,6 millioner kilometer fra Jorden. En gruppe under ledelse av Steven Ostro (Jet Propulsion Laboratory) brukte Arecibo-radioteleskopet på Puerto Rico og NASA-antenner i California til å sende kraftige radiopulser mot asteroiden 10. og 13. desember. En del av denne energien ble reflektert tilbake som radarpulser og gjorde det mulig å framstille radarbilder av asteroiden.

Selv om bildene er foreløpige, viser de en uregelmessig, kraterdekket overflate som faktisk består av minst to store steinberg som berører hverandre. Slike «kontaktdobbeltasteroider» kan muligens være nokså vanlige, i og med at også en annen (4769 Castalia) ble observert med radar da den passerte nær Jorden i 1989.

Toutatis' langsomme, døgnlange rotasjonstid og at den så raskt endret hvilken side som var vendt mot Jorden under passeringen, har komplisert analysen av asteroidens virkelige form. Ostro mener imidlertid den må være minst 3,5 km lang. Når dataene er ferdigbehandlet, vil de gi atskillig bedre bilder der detaljer på 100 m eller mindre vil komme fram.

Tekst til illustrasjon brukt i artikkelen

Radarbilder av asteroiden 4179 Toutatis tatt 10. (øverst) og 13. desember 1992 (nederst). Belysningen skjer ovenfra og asteroiden har rotert med klokken mellom de to bildene. (Steven Ostro/JPL)

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.