Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Meteoritt traff bil

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 23. årgang, nummer 85, januar-mars 1993, side 24 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Da 18 år gamle Michelle Knapp i Peekskill, New York hørte et kraftig smell om kvelden 9. oktober 1992, trodde hun tre biler hadde kollidert. Hun gikk ut for å undersøke saken, og oppdaget at bare hennes egen bil, som stod parkert i oppkjørselen, var involvert. Bagasjelokket var sterkt ødelagt av en stein på størrelse med en fotball. Steinen lå i en smal forsenkning under bilen, bare noen centimeter fra bensintanken. Hun sa at steinen ennå kjentes varm ut å ta på.

Til å begynne med trodde hun dette var rent hærverk. Lokalt politi kontaktet imidlertid William Menke ved Columbia Universitys Lamont-Doherty Geological Observatory. Han kunne raskt slå fast at steinen var en meteoritt.

I sekundene før Peekskill-meteoritten traff bakken (eller rettere bilen), etterlot den et ildspor som lyste opp himmelen over de østlige delene av USA. Svært mange så den og gjorde videoopptak av den. Opptakene ble sendt på mange fjernsynskanaler i USA, også på nasjonale nyhetssendinger.

Observasjoner som ble gjort tyder på at meteoren kom inn i atmosfæren i liten vinkel et sted nær grensen mellom Virginia og West Virginia og beveget seg mot nordnordøst.

For Knapp, som til å begynne med sikkert var fortvilet over skaden på bilen, ble meteoritten en lykkestein. Innen få timer etter nedslaget begynte museumsbestyrere, meteorittforhandlere, samlere og til og med Sothebys auksjoner i London å ringe for å få kjøpt en del av meteoritten. Vanligvis betaler en meteorittforhandler rundt 1 dollar per gram for en vanlig kondritt som dette var. De spesielle omstendighetene omkring denne meteoritten økte raskt størrelsen på budene. Tre private samlere skal i fellesskap ha budt 69 000 dollar for den 12,2 kg tunge meteoritten.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1993 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.