Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

To uvanlige meteorittnedslag

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 15. årgang, nummer 54, april-juni 1985, sidene 43-44 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Vi kjenner ikke til noen tilfeller hvor et menneske er blitt drept av en fallende meteoritt, men i siste halvdel av 1984 var det to ganger nære på. Mange mennesker nær Perth i Australia kunne 30. september 1984 se en strålende ildkule rundt klokken 10 om formiddagen. Den ble beskrevet som «like lys som en buelampe», «lysende blå» og «litt mindre enn fullmånen». Høye supersoniske smell kunne også høres. På Binningup Beach 130 km syd for Perth hørte to solbadere en plystrelyd etterfulgt av et høyt dunk bare 3,6 m fra der de satt. De fant en 0,5 kg kondritt i en fordypning som var 30 cm bred og 15 cm dyp. Meteoritten var ennå varm da de tok den opp flere minutter senere. Sannsynligvis var den bare ett av mange fragmenter. På en ananasplantasje i nærheten hørte man nemlig flere høye dunk, men ingenting ble funnet da man senere lette etter fragmentene.

I Statesboro, Georgia i USA kunne en strålende ildkule ses like etter solnedgang rundt klokken 17.30 lokal tid 10. desember 1984. Nær byen Claxton 40 km lenger syd var Don Richardson akkurat i ferd med å gå ut av lastebilen sin, da han kvakk til av en sterk plystrelyd som minnet ham om granater i Vietnam. Med et høyt smell traff en eller annen gjenstand en postkasse 34 m lenger borte og sendte den i bakken. Tre andre personer hørte plystrelyden og krasjet. To av disse satt inni en lastebil enda nærmere nedslagsstedet enn Richardson var. Under postkassen fant man en 1,5 kg meteoritt som hadde pløyet seg 28 cm ned i bakken.

Nedslaget ble undersøkt av Harold Povenmire ved Florida Fireball Patrol. Han opplyste at meteoritten var en lysegrå kondritt med en meget tynn, svart skorpe og en høy konsentrasjon av magnetisk metall. Formen og merkene på postkassen etter kollisjonen tyder på at meteoritten falt omtrent vertikalt. Den ble sendt til Andrew Graham ved British Museum for en mer omfattende undersøkelse.

Tekster til illustrasjoner brukt i artikkelen

Meteoritten som ødela en postkasse i USA betraktes av fra venstre Don Richardson, Harold Povenmire, Wanda Morris og Carutha Barnard (eieren av den ødelagte postkassen). (Wendell Smith)

Formen på meteoritten passer godt med bulken i den ødelagte postkassen. (Wendell Smith)

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1985 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.