Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 
Norsk Astronautisk Forening
 
Romdagene 2006
 

 

Skriv ut | Tips en bekjent

 

 
Dato  Lørdag 30. september og
søndag 1. oktober 2006
Sted  Norsk Romsenter
   Drammensveien 165, Skøyen, Oslo
 
Arrangører
Norsk Astronautisk Forening
Norsk Romsenter
 
 
Igjen har vi fornøyelsen av å kunne invitere til to dager fullpakket med foredrag om romfart! Arrangement avholdes i samarbeid med Norsk Romsenter og foregår i deres lokaler på Skøyen i Oslo.
 

 

Lørdag 30. september 2006 klokken 12.00-16.00

Velkommen
Marianne Moen, kommunikasjonssjef Norsk Romsenter

Svalbard - nesten som Mars
Hans E. F. Amundsen, geolog ved Universitetet i Oslo
Hver sommer reiser NASA til Svalbard for å prøve ut teknologi som kan brukes på kommende romferder til Mars. I år fikk en klippeklatrende robot prøvd seg i bratthenget på nordkysten av Spitsbergen.

Sola på nært hold
Pål Brekke, seniorrådgiver og solforsker, Norsk Romsenter
De siste årene har vi lært Sola å kjenne i en grad vi bare kunne drømme om tidligere. Vi kan se gjennom Sola, høre brummingen og varsle solstormer flere dager før de når Jorda. Med den nye, store solsatellitten Solar B som skytes opp fra Japan 22. september 2006, får vi enda bedre kjennskap til vår nærmeste stjerne.

Romnytt
Bo Andersen, adm. dir. Norsk Romsenter
Siste nytt fra Venus, Titan, Mars, Rosetta og andre objekter som blir undersøkt med romsonder fra Jorda.

Letingen etter intelligent liv i rommet
Seth Shostak, sjefastronom ved SETI Institute
I mer enn 40 år har forskere lyttet forgjeves etter signaler fra intelligent liv i rommet. Men de gir ikke opp. Nå skal SETI, Search for Extraterrestrial Intelligence, ta i bruk en samling teleskop som vil øke letekapasiteten til det mangedobbelte. Sjefastronom Seth Shostak fra SETI Institute i California forteller om hvordan de leter, og hva som får dem til å fortsette jakten.

 

Søndag 1. oktober 2006 klokken 12.00-16.00

Oppdrag i nord
Per Erik Skrøvseth, seksjonssjef, Norsk Romsenter
Norge er et lite land rent befolkningsmessig. Men vi forvalter et stort og sårbart havområde med rike fiskeressurser, olje og gass. I nordområdene samler internasjonale satellitter inn informasjon om skipstrafikk, forurensning, værsituasjonen og isforhold. Trenger vi en egen norsk satellitt for å forvalte norske områder i nord?

Meteorologenes nye flaggskip
Foredragsholder fra Meteorologisk institutt
Været i nord skifter brått. Isen pakker seg i løpet av timer og polare lavtrykk dukker opp som troll av eske. Når den europeiske værsatellitten MetOp senere i 2006 er på plass i polar bane, får meteorologene langt flere ferske data fra norske nærområder. Da kan de lage sikrere værvarsler til glede for fiskere, oljenæringen, flypassasjerer og folk flest.

Romstasjoner - Fortid, nåtid og fremtid
Per A. Marthinsen, leder av Norsk Astronautisk Forening
Romstasjoner har endret seg i forhold til det som mange tenkte seg en romstasjon skulle se ut før Sputnik 1 så dagens lys i 1957. Per A. Marthinsen ser historisk på denne utviklingen og hva vi kan forvente oss etter Den internasjonale romstasjonen.

Romfergen og det som kommer etter
Erik Tandberg, romfartsekspert, Norsk Romsenter
NASA har bestemt at siste reis med romfergen skjer i 2010. Når romfergen er satt på bakken, må transporten ut i rommet skje på andre måter. Erik Tandberg ser på hvilke planer som finnes for romtransport, både i USA og i andre land.

Drømmen om rommet
Jon Bing, forfatter
Forfatterne skrev om romferder lenge før Sputnik og Apollo-programmet så dagens lys. Lot ingeniørene seg inspirere av science fiction-litteraturen da de konstruerte de første romfartøyene? Eller var det teknologien som ga næring til forfatternes drømmer om fjerne sivilisasjoner og reiser i fremtiden?

 

 
Gratis adgang
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.