|
|
Tegning av SOHO. (ESA) |
|
SOHO satellitten er et samarbeidsprosjekt mellom ESA og NASA og har gitt oss et helt nytt syn på vår livgivende stjerne - Solen. Norske forskere, Norges Forskningsråd og norsk industri bidrar betydelig til SOHO-prosjektet og 7 år med nye opptagelser fra SOHO vil bli presentert. SOHO er også et teknologisk eventyr og har, til tross for flere «nesten-ulykker», overlevd takket være oppfinnsome ingeniører.
SOHO har også vist seg ypperlig til studering og varsling av kraftige «solstormer», som slynger store mengder gass ut mot Jorden. Slike stormer fører ofte til kraftige geomagnetiske stormer, der polarlyset er en bieffekt. I enkelte tilfeller kan også slike stormer få alvorlige konsekvenser i form av brudd på kraftnettet, forstyrrelser av navigasjonsutstyr og radiosamband, skader/tap av satellitter, økt korrosjon av oljerørledninger.
SOHO måler også med stor nøyaktighet variasjoner i Solens utstråling. Hvor stor andel av dagens klimavariasjon som kan tilskrives variasjoner i aktiviteten på Solen, er et mye debattert spørsmål. Svaret er av stor betydning, om en ønsker å forstå de klimaendringer som er observert, og hvis man skal beregne
hvor stor den menneskeskapte andelen er.
Pål Brekke har bakgrunn som solfysiker ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo, der han i 1993 tok sin doktorgrad (finansiert av Norges Forskningsråd). Hans fagfelt er observasjoner og tolkning av Solens ultrafiolette spektrum, og han var en del av den norske deltagelsen i SOHO-prosjektet.
Brekke arbeidet i 6 år for European Space Agency (ESA) som nestleder for
SOHO-prosjektet. Han var stasjonert ved SOHO-kontrollsenteret ved NASAs
Goddard Space Flight Center, like utenfor Washington D.C. Han ble nylig ansatt ved Norsk Romsenter, som seniorrådgiver innen romforskning og jordobservasjon.
Selv om du ikke er medlem i foreningen, er du velkommen til å være med på dette møtet! Det er gratis adgang for alle.
|