Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 
Norsk Astronautisk Forening
 
 
Generalforsamling med foredraget
 
SOHO
 
Sted   Lille fysiske auditorium, andre etasje i vestfløyen i Fysikkbygningen, Universitetet på Blindern i Oslo
Dato   Torsdag 31. mars 2005
Tid   18.00
Foredragsholder   Pål Brekke, Norsk Romsenter
 
SOHO
 

Tegning av SOHO. (ESA)

 

SOHO satellitten er et samarbeidsprosjekt mellom ESA og NASA og har gitt oss et helt nytt syn på vår livgivende stjerne - Solen. Norske forskere, Norges Forskningsråd og norsk industri bidrar betydelig til SOHO-prosjektet og 7 år med nye opptagelser fra SOHO vil bli presentert. SOHO er også et teknologisk eventyr og har, til tross for flere «nesten-ulykker», overlevd takket være oppfinnsome ingeniører.

SOHO har også vist seg ypperlig til studering og varsling av kraftige «solstormer», som slynger store mengder gass ut mot Jorden. Slike stormer fører ofte til kraftige geomagnetiske stormer, der polarlyset er en bieffekt. I enkelte tilfeller kan også slike stormer få alvorlige konsekvenser i form av brudd på kraftnettet, forstyrrelser av navigasjonsutstyr og radiosamband, skader/tap av satellitter, økt korrosjon av oljerørledninger.

SOHO måler også med stor nøyaktighet variasjoner i Solens utstråling. Hvor stor andel av dagens klimavariasjon som kan tilskrives variasjoner i aktiviteten på Solen, er et mye debattert spørsmål. Svaret er av stor betydning, om en ønsker å forstå de klimaendringer som er observert, og hvis man skal beregne hvor stor den menneskeskapte andelen er.

Pål Brekke har bakgrunn som solfysiker ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo, der han i 1993 tok sin doktorgrad (finansiert av Norges Forskningsråd). Hans fagfelt er observasjoner og tolkning av Solens ultrafiolette spektrum, og han var en del av den norske deltagelsen i SOHO-prosjektet.

Brekke arbeidet i 6 år for European Space Agency (ESA) som nestleder for SOHO-prosjektet. Han var stasjonert ved SOHO-kontrollsenteret ved NASAs Goddard Space Flight Center, like utenfor Washington D.C. Han ble nylig ansatt ved Norsk Romsenter, som seniorrådgiver innen romforskning og jordobservasjon.

Selv om du ikke er medlem i foreningen, er du velkommen til å være med på dette møtet! Det er gratis adgang for alle.

 

 

Skriv ut | Tips en bekjent

 

 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.