Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 
Norsk Astronautisk Forening
 
 
inviterer til DVD-aften
 
Apollo-programmet
30 år siden siste mann på Månen
 
Sted   Lille fysiske auditorium, andre etasje i vestfløyen i Fysikkbygningen, Universitetet på Blindern i Oslo
Dato   Torsdag 28. november 2002
Tid   19.00
 
Apollo
 

Eugene Cernan på Månen under Apollo 17. (NASA)

 

For snart 30 år siden, den 19. desember 1972, var det definitivt slutt på Apollo-programmet. Den siste i rekken, Apollo 17, kom tilbake til Jorden etter en reise på 12 døgn, 13 timer og 52 minutter.

Mannskapet om bord på månelandingsfartøyet Challenger var Eugene A. Cernan og Harrison H. «Jack» Schmitt. Cernan var den siste som forlot Månen, 14. desember 1972. Ron E. Evans ventet på dem i kommandofartøyet America, som hadde sirklet rundt Månen i den tiden Cernan og Schmitt var på måneoverflaten.

Tre økter ble gjennomført utenfor månelandingsfartøyet, med en akkumulert tid på 22 timer og 4 minutter. Seks automatiske forskningsstasjoner ble satt opp. Månebilen kjørte totalt 30,5 km, og det ble samlet 110,4 kg med månemateriale. Cernan og Schmitt tilbragte totalt 75 timer på måneoverflaten. Kommandoservice modulen (CSM) gikk i bane rundt Månen i 148 timer.

Hvordan startet det hele? Hvordan var konkurransen astronautene i mellom, og med den største konkurrenten, Sovjetunionen? Hva kom ut av Apollo 1-ulykken (AS-204)? Var denne ulykken «nødvendig» for at resten av programmet skulle lykkes? Var det en sjanse å ta, å gjennomføre Apollo 8, for å sikre at amerikanerne virkelig ville bli de første til å gå i bane rundt Månen? Sovjetunionen pustet amerikanerne i nakken og mye CIA-informasjon ble gitt om Sovjetunionens situasjon.

Mye av dette får du svar på, dersom du setter av et par timer denne kvelden, til en reise tilbake til da det hele startet en gang på 1950-tallet. Du skal få se en DVD med mange flotte scener, og med engelske kommentarer.

Det blir som vanlig enkel servering.

Selv om du ikke er medlem i foreningen, er du velkommen til å være med på dette møtet! Det er gratis adgang for alle.

 

 

Skriv ut | Tips en bekjent

 

 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.