Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Verdens største vakuumkammer

Månedens bilde januar 2008

Av Erik Tronstad

 

Skriv ut | Tips en bekjent

 

Vakuumkammeret Space Power Facility

Bilde: NASA

Verdens største vakuumkammer kalles Space Power Facility og er en del av Plum Brook Station i Sandusky, Ohio, USA. Anlegget der hører inn under NASAs Glenn Research Center, som ligger i Cleveland, Ohio, USA. Vakuumkammeret er nylig utvidet og ble nyinnviet i juni 2007.

Kammeret er 30 m i diameter og 36,6 m høyt. I veggene er et rørsystem som det kan sendes flytende nitrogen gjennom. Den lave temperaturen (under -196 °C) brukes til å simulere de svært kalde forholdene i rommet på skyggesiden av objekter der. Kraftige infrarøde lamper brukes til å simulere varmebelastningen fra den intense solstrålingen.

Space Power Facility er stort nok til å romme hele Orion-romfartøyet som for tiden er under konstruksjon. Her skal Orion prøves ut før det skytes opp.

Fullt sammenmontert er Orion 22,5 m høyt. Øverst er unnslipningstårnet, under kommer besetningskabinen, nedenfor den er en utstyrsmodul, før det nederst kommer et adapter som skal kobles til toppen av bæreraketten.

Den opprinnelige versjonen av Space Power Facility ble bygd i 1969. Her har man prøvd ut radiatorer til den internasjonale romstasjonen, landingssystemer til Mars-kjøretøyer og komponenter til de fleste av USAs største bæreraketter, som Atlas og Delta. Med den oppgraderte versjonen av Plum Brook-anlegget vil USA kunne prøve ut neste generasjons månelandingsfartøyer, roboter for bruk i rommet og både sivile og militære satellitter.

 
Forrige måned | Neste måned | Alle måneder
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.