Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 
Norsk Astronautisk Forening
Bildene bak bokstavene
 

 

Skriv ut | Tips en bekjent

 

 
Apollo11   

Edwin Eugene Aldrin, det andre mennesket som satte sin fot på Månen. Han er fotografert ved det amerikanske flagget av det første mennesket på Månen, Neil Alden Armstrong. Bildet er tatt 21. juli 1969. Sammen hadde de landet i Apollo 11s månelandingsfartøy Ørnen noen timer tidligere.

 
Mir   

Den russiske romstasjonen Mir fotografert fra den amerikanske romfergen Atlantis 29. juni 1995 på romfergeferd STS-71. Bare noen timer etter at dette bildet var tatt, ble Atlantis den første romferge som koblet seg til den russiske romstasjonen. Med en masse på Mir på 120 tonn og 100 tonn for Atlantis ble de to i særklasse det mest massive menneskelagede objekt til da i rommet.

 
Apollo15   

James Irwin fotografert i Apenninne/Hadley-området på Månen i juli 1971. Han besøkte området sammen med David Scott på Apollo 15. Dette var den første ferden i Apollo-programmet der astronautene hadde med seg et kjøretøy for bruk på Månen. Med dette tilbakela Scott og Irwin 45 km i området rundt månelandingsfartøyet.

 
Hubble-romteleskopet   

Hubble-romteleskopet under utplassering i jordbane 25. april 1990. Bildet er tatt like før manipulatorarmen slipper taket og teleskopet skal fly fritt for førzte gang. Oppskytingen skjedde med romfergen Discovery. Bare et par måneder senere måtte NASA gå ut med den skandaløse meldingen om at teleskopets hovedspeil var slipt til feil form, slik at teleskopet ikke greide å ta skarpe bilder. Dette ble rettet ved å installere ekstra optikk på en ny romfergeferd i desember 1993. Etter den tid har teleskopet gjort en helt fantastisk innsats for astronomien og tatt tusenvis av bilder.

 
Challenger   

Den amerikanske romfergen Challenger fotografert på romfergeferd 41-B i februar 1984. Bildet ble tatt av astronauten Bruce McCandless, som da fløy fritt (se neste bilde). Etter ferden foretok Challenger den første landingen ved Kennedy-romsenteret i Florida, der de fleste romfergelandingene senere har vært foretatt. Inntil da var alle landinger, unntatt én, blitt foretatt ved Edwards Air Force Base i California.

 
Bruce McCandless   

Den amerikanske astronauten Bruce McCandless i fri flyvning uten å være fysisk forbundet til et romfartøy. I februar 1984 ble han den første i historien som svevde bort fra et romfartøy i rommet, uten å være forbundet til romfartøyet med en line eller noen annen fysisk forbindelse. Begivenheten foregikk på romfergeferd 41-B, med romfergen Challenger.

 
Discovery   

Romfergen Discovery skytes opp 24. april 1990 på ferd STS-31. Nyttelast på ferden var Hubble-romteleskopet, som her bringes opp i verdensrommet. På denne ferden satte Discovery ny høyderekord i romfergeprogrammet med 605 km over jordoverflaten. Formålet var å gi Hubble-romteleskopet en startbane høyest mulig over jordoverflaten.

 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.