Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Bildeserie om Titan sett fra Huygens

Av Erik Tronstad

 

Skriv ut | Tips en bekjent

 

Huygens var en instrumentkapsel som landet på den store Saturn-månen Titan 14. januar 2005. Det var første gang at en instrumentkapsel landet på Titan og første gang at en gjenstand fra Jorden landet på noen måne til noen av de store planetene.

Huygens var bygd av den europeiske romorganisasjonen ESA. Kapselen ble skutt opp festet til det amerikanske romfartøyet Cassini 15. oktober 1997. De to gikk inn i bane rundt Saturn 1. juli 2004. Huygens ble koblet fra Cassini 25. desember 2004 og landet altså på Titan 14. januar 2005.

Formålet med Huygens var å gjøre observasjoner av den tykke Titan-atmosfæren, mens romfartøyet dalte ned gjennom den i fallskjerm. Selv om Huygens ikke var bygd spesielt for å overleve landingen på Titan-overflaten, så gjorde Huygens det.

Mens Huygens hang i en fallskjerm og dalte ned gjennom Titan-atmosfæren, gjorde instrumenter om bord en rekke observasjoner. Kameraer i instrumentkapselen tok om lag 700 bilder av terrenget under. En datafeil i kommunikasjonssystemet gjorde at bare om lag halvparten av bildene ble overført. Fra de 350 bildene som nådde Jorden, er det satt sammen flere mosaikker.

Om bord i Huygens var det tre kameraer. De tok bilder med henholdsvis 160 x 256 bildeelementer, 176 x 256 bildeelementer og 182 x 256 bildeelementer. Dette høres lite ut, sammenliknet med hva som var vanlig i kommersielle digitalkameraer i 2005. Her må man imidlertid huske at Huygens ble bygd i første halvdel av 1990-årene og derfor helt ut bestod av teknologi fra den perioden.

Du kan lese mer om Huygens i blant andre disse artiklene på våre nettsider:

Start bildevisning av Titan-bilder

 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.