Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Bildeserie om Saturn sett fra Cassini

Av Erik Tronstad

 

Skriv ut | Tips en bekjent

 

Ringene er utvilsomt det fremste særtrekket ved Saturn. Ingen annen planet i Solsystemet har et så stort og omfattende ringsystem som Saturn. Fra Jorden kan ringene ses selv i forholdsvis små amatørteleskoper. Også Jupiter, Neptun og Uranus har ringsystemer. De er imidlertid langt mindre og mer beskjedne enn Saturns.

Etter kjempen Jupiter er Saturn den nest største planeten i Solsystemet. Diameteren ved ekvator er 120 536 km, ved polene 108 728 km. Dermed er Saturn den mest flattrykte av planetene i vårt solsystem.

På det sterkeste er det bare Mars, Venus og Jupiter, av planetene, som kan lyse sterkere på kvelds- og nattehimmelen enn Saturn.

I gjennomsnitt går Saturn i en bane 1,43 millioner kilometer fra Solen, nesten 10 ganger lenger fra Solen enn Jorden. Derfor mottar Saturn, per arealenhet, bare 1/100 av den lysmengden Jorden mottar fra Solen.

Mens Jorden bruker ett år på ett omløp rundt Solen, bruker Saturn 29,4 år. Planeten bruker 10 timer og 39,4 minutter på å rotere én gang om sin egen akse.

For å se bildene på en god måte bør du (men må ikke) du ha en skjerm med en oppløsning på minst 1024 x 768 bildepunkter.

Start bildevisning av Saturn-bilder fra Cassini

 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.