Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Bildeserie om den første romfergeferden

Av Erik Tronstad

 

Skriv ut | Tips en bekjent

 

Den amerikanske romfergen Columbia ble 12. april 1981 historiens første gjenbrukbare romfartøy som ble skutt opp. Om bord var de to astronautene John Young (kommandør) og Robert Crippen (pilot). Ferden ble betegnet som STS-1 og varte i vel to døgn.

Ferden var en meget viktig milepæl for bemannet amerikansk romfart. Viktigst var at den viste at romfergens tekniske systemer fungerte slik man hadde planlagt. Psykologisk sett var det viktig at USA igjen, etter et opphold på nesten seks år, hadde et system for frakt av mennesker til og fra jordbane.

Du finner mer stoff om STS-1 i STS-1: Den første romfergeferden gjennomført i Smånytt om Romfart nummer 3, 1981, STS-1: Utsettelsen den 10. april 1981 i Smånytt om Romfart nummer 3, 1981, STS-1: Oppskytingen i Smånytt om Romfart nummer 3, 1981, STS-1: Oppholdet i bane i Smånytt om Romfart nummer 3, 1981, STS-1: Litt om astronautenes inntrykk i Smånytt om Romfart nummer 3, 1981, STS-1: Landingen i Smånytt om Romfart nummer 3, 1981, STS-1: Rakettmotorene i Smånytt om Romfart nummer 3, 1981, STS-1: Isolasjonsblokkene i Smånytt om Romfart nummer 3, 1981 og STS-1: NASA ønsket ikke publikum til landingen i Smånytt om Romfart nummer 3, 1981.

Columbia ble for øvrig skutt opp på 20-årsdagen for historiens første bemannede romferd, noe som var en ren tilfeldighet. Det var 12. april 1961 at Jurij Gagarin ble skutt opp i Vostok 1.

For å se bildene på en god måte bør (ikke må) du ha en skjerm med en oppløsning på minst 1024 x 768 bildepunkter.

Start bildevisning om den første romfergeferden

 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.