Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Bildeserie om Mars sett fra Mars Express

Av Erik Tronstad

 

Skriv ut | Tips en bekjent

 

Mars Express ble skutt opp fra Bajkonur-kosmodromen i Kasakhstan 2. juni 2003. Dette var første gang den europeiske romorganisasjonen ESA helt i egen regi prøvde å sende et romfartøy til en annen planet. Derfor var det en stor triumf for ESA, da romfartøyet gikk inn i bane rundt Mars 25. desember 2003.

Med seg hadde Mars Express landingsfartøyet Beagle 2, som var bygd av Storbritannia og ikke var et ESA-prosjekt. Beagle 2 skulle ha landet på Mars samme dag som Mars Express gikk inn i Mars-bane, 25. desember 2003. Etter at Beagle 2 ble koblet fra Mars Express, mottok man aldri noen radiosignaler fra Beagle 2. Noe gikk galt, men ingen vet hva.

Blant instrumentene i ESAs Mars Express er et meget avansert kamera, som kan ta stereobilder. Når kameraet er i bruk, tar det til enhver tid tre bilder: et litt fremover, et rett ned og et litt bakover, fra den posisjonen Mars Express da har. Et punkt på overflaten blir derfor fotografert fra tre forskjellige posisjoner. Kameraet har dessuten egne kanaler for fargeopptak.

Fra en høyde av rundt 275 km tar kameraet i Mars Express bilder med en oppløsning på omtrent 12 m per bildeelement. Dette er både stereo- og fargebilder. Kameraet har en spesiell høyoppløsningsmodus, der oppløsningen er hele 2,3 m per bildeelement.

NASAs Mars Global Surveyor har et kamera som kan ta bilder med høyere oppløsning enn kameraet i Mars Express. Fra omtrent 400 km høyde tar kameraet i Mars Global Surveyor normalt bilder med en oppløsning på 1,4 m per bildeelement. Med spesielle teknikker kan kameraet ta bilder med en oppløsning på 0,5 m per bildeelement.

Selv om det altså er et annet kamera som tar bilder med høyere oppløsning enn Mars Express kan greie, er kombinasjonen av høy oppløsning, stereoopptak og farger helt unik for Mars Express. Et tilsvarende kamera har aldri før vært plassert i bane rundt Mars.

Stereofunksjonen gjør at man får tredimensjonale terrengdata for områdene som fotograferes fra Mars Express. I prinsippet er det da enkelt å bruke et dataprogram til å lage bilder som viser overflatestrukturer fra helt andre betraktningssteder enn Mars Express hadde da originalopptakene over disse områdene ble gjort. Nettopp det er gjort med mange av bildene i bildeserien fra Mars Express.

Du finner mer stoff om Mars Express i Klart for Europas første fremstøt mot Mars (eRomfart 2003-096), Mars Express/Beagle 2 på vei mot Mars (eRomfart 2003-097), Beagle 2 koblet fra Mars Express (eRomfart 2003-194) og Mars Express i Mars-bane, taust fra Beagle 2 (eRomfart 2003-200).

For å se bildene på en god måte bør du (men må ikke) du ha en skjerm med en oppløsning på minst 1024 x 768 bildepunkter.

Start bildevisning av Mars-bilder fra Mars Express

 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.